ARNO DIJKHOF NEEMT ONS MEE...

DE GESCHIEDENIS VAN STATION DEVENTER

STATION DEVENTER...

Wat maakt het station zo bijzonder en welke speciale plek is het meest interessant?
Deze vragen hebben we aan Arno Dijkhof gesteld, dé expert die ons alles kan vertellen over de geschiedenis van station Deventer.
Hij is er zelfs een boek over aan het schrijven waarvan er straks bij elke huurder/stakeholder een ligt.

Wie ben jij? Stel jezelf even voor!

"Mijn naam is Arno Dijkhof en ik ben vrijwilliger bij de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). Momenteel werk ik aan een boek over de geschiedenis van het Station Deventer, het boek komt in april 2020 uit. Al eerder heb ik het boek Deventer Industriespoor (2015) geschreven. Ik vind de geschiedenis van de spoorwegen en het industriële verleden Deventer interessant en van belang om het vast te leggen. Soms lukt het ook om mee te werken aan behoud. Zo werd de locomotief de SIK 297 door de SIED opgeknapt en op een stuk oorspronkelijk Deventer industriespoor geplaatst in 2018."


Wat maakt het station bijzonder?

"Het station is het laatste grote station die nog een monumentale uitstraling kreeg in de aanlegperiode 1914-1920. Het station is na 100 jaar nog bijzonder goed bewaard gebleven en is inmiddels een rijksmonument. Niet alleen het stationsgebouw, maar ook de voormalige watertoren en het lange eilandperron met overkapping zijn bewaard gebleven. De stationsrestauratie met de tekeningen van tekenaar Jan Feith geven een mooi beeld van het verleden. Het station werd destijds met zorg ingepast in het Rijsterborgherpark en de villa’s aan de buitengracht."

Heb je nog een speciale plek die je het interessants vindt van het station?

"Er zijn veel interessante plekken en details zoals de groene tegeltableau. Ik denk dat ik de stationsklok boven de hoofdingang wellicht het meest in het oog vind springen. De spoorwegen en de tijd zijn aan elkaar gebonden en iedereen die reist kan niet zonder de tijd en kijkt op die klok. In 2017 kwam er een retroklok terug die lijkt op de oorspronkelijke klok uit 1920."